Audi – forsprang gjennom teknikken

audi-a8-road-trip-track-drive-0027-1500x1000Audi, eller Audi AG som er selskapets navn, er en av de mest kjente tyske bilprodusentene. Audi eies av Volkswagen, og har hovedsete i den bayerske byen Ingolstadt sørøst i Tyskland. Det var mange selskaper som i sin tid gikk sammen for å danne det som i 1932 ble kalt Auto Union, resultat av en konsolideringsprosess i bransjen. De fire største produsentene som gikk inn i dette samarbeidet var Wanderer, Horch, Audi, og DKW. Siden Volkswagen kjøpte selskapet i 1964 har det gamle merkenavnet Audi på ny vært i bruk. Som mange sikkert vil forstå, symboliserer de berømte fire Audi-ringene sammenslåingen av de fire produsentene til et større og mer slagferdig selskap. Audi har senere også kjøpt opp et femte selskap, kalt NSU.

Slagordet som Audi bruker i Europa er ‘Vorsprung durch Technik’, og det betyr som de fleste nok har gjettet “forsprang gjennom teknikk/teknologi”. I USA, Canada, og Japan brukes imidlertid andre slagord.

Audi er sammen med Mercedes-Benz og BMW regnet som de store tyske produsentene som leverer best kvalitet og de mest luksuriøse bilene med de mest sporty egenskapene. Det er likevel bittelitt igjen før Audi helt når igjen Mercedes og BMW når det gjelder prestisje og status.

Audis store gjennombrudd som kvalitetsbil kom etter at merket ble anskaffet av VW. De første bestselgerne under det nye eierskapet var Audi 100 og Audi 80 fra henholdsvis 1968 og 1972, fortsatt klassiske biler den dag i dag. Audi 80 var bemerkelsesverdig nok også forløperen til VW Passat, på samme måte som Audi 50 senere ble omdøpt til VW Polo.

At Audi ble kjent som teknisk nyskapende var likevel et resultat av arbeidet til Bensinger og andre ingeniører som jobbet med Quattro. Da Audi Quattro kom i 1980 var den den første masseproduserte bilen med både firhjulstrekk og midtdifferensial. Å si at de var masseproduserte er kanskje noe overdrevet, for særlig i begynnelsen var de nærmest håndbygget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *