BMW – fra flymotorer til rullende luksus

BMW AG, eller Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft som er det hele og fulle navnet, er et av verdens mest berømte bilmerker og omsetter biler for svimlende 400 milliarder kroner. De har over 100 000 ansatte som styres fra hovedkontoret i BMW-M2-Coupe_001-1200x800München. I tillegg til biler produserer BMW også motorsykler, og eier også andre bilmerker som Mini og Rolls-Royce.

I dag er BMW en av de mest kjente produsentene innenfor masseproduserte luksusbiler, og bare konkurrenten Mercedes kan måle seg med BMW i ry og prestisje. De fleste anser Mercedes for å være litt bedre på komfort og stil, men BMW for å være aller best når det gjelder kjøreegenskaper.

BMW startet opp som produsent av flymotorer, og det er derfor varemerket ser ut som en flypropell mot himmelen (med de bayerske fargene lyseblått og hvitt, fargene til det gamle bayerske kongehus helt siden middelalderen). Etter første verdenskrig hadde ikke Tyskland lenger lov til å produsere flymotorer, og BMW brukte derfor sine lokaler, maskiner, og kompetanse til å produsere biler, lastebiler, og motorsykler i stedet. Det ble etter hvert en voldsom suksess.

Noen år senere startet BMW riktig nok opp med flymotorproduksjon igjen (1924 – 1965, og senere sammen med Rolls-Royce fra 1990 – 2000).

I mellomkrigstiden opplevde de tyske bilprodusentene hard konkurranse fra amerikanerne, som blant andre bygde egne fabrikker i landet og tok over Opel. BMW greide imidlertid å konkurrere med Opel selv etter at de hadde blitt overtatt av General Motors. På 1930-tallet introduserte de først rekkesekseren som fortsatt dukker opp i mange BMW-modeller, og så, i 1936, kom den fantastiske BMW 328. Den ble bare produsert i noen få eksemplarer, men dominerte i så mange billøp at det ga BMW mye PR.

I tiårene etter andre verdenskrig gikk det imidlertid trått med BMW. Det var først da dagens system med 3-, 5-, og 7-serien ble innført på 1970-tallet at det igjen ble fart på sakene. I 1994 passerte BMW Mercedes i popularitet, og kjøpte samtidig opp merker som Range Rover og Mini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *