Mercedes – de tyske bilprodusenters ledestjerne

Mercedes-Benz er en tysk bilprodusent som eies av konsernet DaimlerChrysler. I tillegg til de kjente personbilene av ypperste klasse er Mercedes også en stor produsent av busser, minibusser, og lastebiler. Merket ble til da Benz & Cie slo seg sammen med et annet selskap, Daimler MG, som alleimagesrede hadde tatt i bruk merkenavnet Mercedes. Pussig nok var Mercedes ganske enkelt navnet til datteren av en fransk racersjåfør og Daimler-forhandler. Navnet kom i bruk ved en tilfeldighet i forbindelse med et lite antall biler brukt i et fransk billøp. Det har imidlertid stått seg frem til i dag. At Mercedes sin kjente stjerne, det fremste varemerket, er tre-takket er imidlertid ingen tilfeldighet, men også det er en historisk levning. De tre takkene skulle symbolisere at Daimler-Benz i sin tid produserte motorer til både biler, båter, og fly.

Hvem som egentlig skal betraktes som bilens oppfinner er et ganske omstridt og komplisert spørsmål, men mange betrakter i dag Karl Benz som bilens far. Han lanserte den første bensindrevne bilen tidlig i 1886, pussig nok bare noen måneder før, Gottlieb Daimler kom frem til ett annet kjøretøy med eksplosjonsmotor. Det var først i 1926, altså 40 år senere, at de to selskapene ble slått sammen. Hitler var en stor fan av Mercedes, og kjørte vanligvis rundt i en 770 med skuddsikkert glass. Den spesielle bilen som paven bruker for å komme seg ut blant folk, uten å frykte attentat, er også levert av Mercedes.

En av de sentrale ingeniørene i den tidlige bilindustrien var Daimlers medhjelper William Maybach, og i mange år hadde konsernet også noen råe luksusbiler, som bar Maybach-navnet til ære for ham. På grunn av dårlig salg ble den separate produksjonen lagt ned, men navnet lever videre i det som nå heter Mercedes-Maybach, og inkluderer de aller mest luksuriøse utgavene av Mercedes sine biler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *