Porsche – sportsbilen over alle

Porsche er en tysk bilprodusent, det fulle navnet er faktisk Dr. Ing. C. F. Porsche Aktiengesellschaft. Navnet kommer fra ingeniøren Ferdinand Porsche, som grunnla selskapet og senere også bygde den første Volkswagen. I dag holder Porsche til i Stuttgart i Baden-Württemberg og lager sportsbiler med ekstreme kjøreegenskaper som koster flesk. For noen år siden ble Porsche kåret til1024px-Porsche_Boxster_S_-_Flickr_-_The_Car_Spy_(8) verdens mest prestisjetunge bilmerke.

Sportsbilene Porsche selger i dag er Boxster, den litt dyrere Cayman, og den legendariske Porsche 911. De siste årene har særlig SUV-en Cayenne blitt populær, de har også en sedan som kalles for Panamera.

Porsche er uvanlig i den forstand at de i motsetning til de andre tyske produsentene ikke har flyttet produksjonen ut av Tyskland og Vest-Europa. Den dag i dag foregår det meste i Stuttgart og Leipzig, og noe i Finland (hos Valmet Auto). Varemerket er imidlertid så sterkt at selskapet de store produksjonutgiftene og høye prisene til tross hevder å ha større profitt per bil enn noen annen leverandør i Tyskland, eller for den saks skyld resten av verden.

Porsche har i mange år delt kompetansen sin ved å forsøke å forbedre andre bilprodusenter i lavere sjikt med sine konsulenttjenester. Det gjelder alt fra asiatiske produsenter som Daewoo og Subaru til de gamle østblokkselskapene Lada og Yugo. Selv Harley Davidson har fått mye hjelp fra Porsche.

De enkleste modellene fra Porsche konkurrerer med sportsbilene til BMW og Mercedes. Kommer man litt lenger opp i prisspekteret er det imidlertid snakk om konkurranse med mer eksklusive produsenter som Maserati og Jaguar, og kanskje i litt mindre grad superbiler som Lamborghini og Ferrari.

I 2009 ble Porsche delt opp i to selskaper som inngikk i en fusjon med Volkswagen. Forvirrende nok er det nå Volkswagen som eier det Porsche-selskapet som faktisk lager biler, men aksjemajoriteten i VW eies av Porsche SE, som representerer Porsche-familien sine interesser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *