Volkswagen – den tyske folkevognen

I sjiktet under Audi, Mercedes, og BMW når det gjelder luksus, kvalitet, og prestisje finner man Volkswagen, som imidlertid likevel er den dominerende aktøren i tysk bilindustri. Det skyldes at VW er har mestret forholdet mellom kvalitet og pris, og med det har levert store folkefavoritter, som Golf, Passat, og Polo. Konsernet produserer over 10 millioner biler i året, hvorav drøyt halvparten er Volkswagen-modeller og de øvrige er andre er personbiler, som Audi, Skoda, Seat, Porsche, og Lamborghini, eller lavolkswagenstebiler. Den årlige omsetningen ligger på over 2 000 milliarder kroner – litt over det norske statsbudsjettet.

Volkswagen har en noe underlig historie. Selskapet ble nemlig startet i Tyskland for å utfordre Opels hegemoni, som i følge 1930-tallets ledende politikere var suspekt på grunn av utenlandske eiere. Myndighetene fikk østerrikeren Ferdinand Porsche til å lage en ny type bil som skulle konkurrere med Opel og General Motors. Prosjektet ble i praksis en dundrende fiasko, og det var først etter andre verdenskrig og regimets fall at Volkswagen ble en vellykket bilprodusent.

I dag er VW i søkelyset på grunn av en kjempemessig skandale som har med miljøjuks å gjøre. Ingeniørene i Volkswagen fikk stadig beskjed fra ledelsen om å nå krav om lave utslipp som ikke var realistiske, og fant i stedet opp en programvare som jukset motorene innenfor de målene som var satt. Alle ble lurt trill rundt helt til amerikanske forskere oppdaget svindelen ved en tilfeldighet. Denne avsløringen gjaldt spesifikt dieselmotorene i ulike modeller av Jetta, Golf, og Passat, i tillegg til Audi A 3 og den nye folkevognboblen som i USA markedsføres som Beetle.

Meldingen om at dette jukset hadde blitt avslørt, svekket selskapets omdømme betydelig. -Siden de mistet mye av troverdigheten, både når det gjelder miljø, etikk, og integritet. I tillegg åpnet det opp for erstatningssøksmål, både fra kunder og statlige aktører, og aksjekursen falt med en tredjedel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *